Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

  • Home
  • Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
med_image_09

Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, είναι βραχύχρονη, εστιάζεται στις δυσκολίες του εδώ και τώρα και βασίζεται στην ανάπτυξη μιας ισχυρής θεραπευτικής συνεργασίας μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς.
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια βραχύχρονη, εστιασμένη ψυχοθεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ποικιλία προβλημάτων, όπως την κατάθλιψη, το άγχος, το θυμό, στα προβλήματα γάμου, τις φοβίες, την κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες και στα πάσης φύσεως προβλήματα παιδιών και εφήβων. Η θεραπεία εστιάζεται στον τρόπο σκέψης και κατ’ επέκταση στον τρόπο συμπεριφοράς και επικοινωνίας στο παρόν, παρά στις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο η φαρμακοθεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος, τις εμμονές ή άλλες φοβίες και διαταραχές. Επιπρόσθετα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης αποτελεί το γεγονός ότι τα άτομα εκπαιδεύονται στην αυτοβοήθεια και έτσι είναι ικανοί να διατηρήσουν την βελτίωσή τους ακόμα και όταν η θεράπεια έχει τελειώσει.
Κατα την έναρξη της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας ο θεραπευτής ζητά από τον θεραπευόμενο να συμπληρώσει έναν αριθμό ερωτηματολογίων που προσδιορίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων και προβλημάτων. Τα εν λόγω ερωτηματολόγια (forms) εκτιμούν κατα προσέγγιση το βαθμό της κατάθλιψης, του άγχους, του θυμού, της φοβίας, των σωματικών συμπτωμάτων,την προσωπικότητα και τις σχέσεις. Στόχος αυτής της εκτίμησης είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τον θεραπευόμενο έτσι ώστε ο θεραπευτής να ενημερωθεί γρήγορα για το πρόβλημα (αν υπάρχει) και την έκτασή του. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής κι ο θεραπευόμενος δουλεύουν μαζί για να ανταπτύξουν ένα θεραπευτικό πλάνο. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει την συχνότητα των συνεδριών, την σημασία της φαρμακοθεραπείας, την διάγνωση, τους στόχους του θεραπευόμενου, την απόκτηση δεξιοτήτων, τις ανάγκες αλλαγής στον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και επικοινωνίας καθώς και άλλους παράγοντες.

Αν και υπάρχουν μη δομημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ο θεραπευτής σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο θέτουν μια σειρά θεμάτων (μια ατζέντα) για κάθε συνεδρία. Η ατζέντα μπορεί να περιλαμβάνει ανασκόπηση της εμπειρίας του θεραπευόμενου από την προηγούμενη συνεδρία και την δουλειά στο σπίτι για την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος είναι η λύση των προβλημάτων και όχι μόνο τα παράπονα γύρω από αυτά. Αν κάποιος πηγαίνει στο γυμναστήριο υπό την επίβλεψη ενός προσωπικού γυμναστή πρέπει να περιμένει ότι θα προμηθευτεί με έναν οδηγό για το πως θα γυμνάζεται όταν ο γυμναστής δεν είναι εκεί. Έτσι, κατα τον ίδιο τρόπο στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, αυτό που ο θεραπευόμενος μαθαίνει στην συνεδρία είναι το πως θα εξασκηθεί μόνος του εκτός της θεραπείας. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που πραγματοποιούν τη δουλειά στο σπίτι παρουσιάζουν βελτίωση σε μικρότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η δουλειά στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο της διάθεσης, των σκέψεων και των συμπεριφορών. Ακόμη, μπορεί να περιλαμβάνει προγραμματισμένες δραστηριότητες,αναπτυσσόμενους στόχους, διαχείριση των αρνητικών σκέψεων,συλλογή πληροφοριών και αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας με τους άλλους.

Μέρος τον προβλημάτων ενός θεραπευόμενου μπορεί να οφείλεται στη συμπεριφορά των γονιών, αδελφών ή άλλων κοντινών προσώπων προς εκείνον. Επομένως, αν και η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στο πως ο θεραπευόμενος σκέφτεται και λειτουργεί σήμερα, πολλές φορές είναι χρήσιμη η ανασκόπηση στις πηγές των προβλημάτων στο παρελθόν και η αλλαγή του τρόπου σκέψης προς αυτά στο παρόν. Επίσης, μέρος των προβλημάτων ενδέχεται να οφείλεται στο βιοχημικό υπόβαθρο, όμως, όπως προαναφέρθηκε το γεγονός ότι ο τρόπος σκέψης, συμπεριφοράς και επικοινωνίας, όπως επίσης πρόσφατα και παρελθόντα γεγονότα αποτελεί τεκμήριο για την ουσιαστική συμβολή της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας στην αντιμετώπισης της. Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της φαρμακοθεραπείας σε συνδυασμό με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Ωστόσο, για τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φαρμακοθεραπεία. Για πολλά σοβαρά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους πιστεύουμε ότι το καλύτερο είναι ο συνδυασμός τους. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας είναι ότι ο θεραπευόμενος μαθαίνει τρόπους έτσι ώστε να λύνει μόνος του τα προβλήματά του.

Συμπτώματα που εμφανίζονται

Ο θεραπευόμενος και ο θεραπευτής μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένους στόχους στην αρχή της θεραπείας, τους οποίους μπορεί ο θεραπευόμενος να τροποποιήσει στη συνέχεια. Επίσης, κατα τη διάρκει μπορεί να εκτιμά το κατα πόσο νιώθει λιγότερο ή στον ίδιο βαθμό κατάθλιψη, άγχος, θυμό. Χρειάζεται να νιώθει άνετα και να δίνει πληροφορίες στον θεραπευτή για τα προβλήματά του. Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες, με σκοπό να καταλάβετε τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει σε θεραπευτικό επίπεδο. Ακόμη, με βάση το πρόβλημα ο θεραπευτής μπορεί να συστήσει στον θεραπευόμενο κάποια βιβλία για να διαβάσει ή άλλες πηγές. Όσα περισσότερα γνωρίζει ο θεραπευόμενος για τον εαυτό του τόσο καλύτερα θα γίνει με σκοπό να φτάσει στο επίπεδο να είναι ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του.
Πηγή: Leahy, R.L., & Holland, S.J. (2000). Treatment plans and interventions for depression and anxiety disorders. New York: Guilford.
Τα κύρια προβλήματα και διαταραχές στις οποίες οποία η Γνωστική Συμπεριφορική προσέγγιση , παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία θεραπείας είναι:

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Διαταραχές άγχους

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Άλλες κατηγορίες

logo_call

Εάν έχετε παρόμοια προβλήματα
επικοινωνήστε μαζί μας

Κλειστε μια συνεδρια σημερα!